Pelipaikat

Amerikkalaisessa jalkapallossa on lukuisia eri pelipaikkoja ja rooleja. Tärkeimmät erot ovat hyökkäys- ja puolustuspelaajien välillä. Sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa on lukuisia eri rooleja eri pelaajille. Hyökkäyksen “aivot” on pelinrakentaja (engl. Quarterback, lyh. QB) joka vastaanottaa aloitussyötön hyökkäyksen linjan keskimmäiseltä mieheltä eli sentteriltä (engl. Center, lyh. C) ja käynnistää pelin. Pelinrakentaja voi joko antaa pallon keskushyökkääjälle (engl. Running Back, lyh. RB), joka etenee palloa kantamalla, pelinrakentaja voi hakea syötöllä laitahyökkääjiä (engl. Wide Receiver, lyh. WR) tai sisempää laitahyökkääjää (engl. Tight End, lyh. TE). Pelinrakentaja voi myös itse edetä juoksemalla pallon kanssa. Hyökkäyksen linja (engl. Offensive line, lyh. OL) koostuu viidestä pelaajasta. Näiden pelaajien tehtävä on avata puolustukseen juoksuväylä keskushyökkääjälle, tai muodostaa heittopeleissä pelinrakentajalle suojausta. Eri hyökkäysmuodostelmissa eri pelaajien käyttö vaihtelee runsaasti ja jopa kahdella saman pelipaikan pelaajalla rooli voi olla erilainen.

Puolustuksessa pelaajien tehtävä on pysäyttää hyökkäyksen ja pallonkantajan eteneminen. Aloituslinjan tasalla on puolustuksen linja (engl. Defensive Line, lyh. DL), jonka tehtävänä on estää hyökkäyksen linjan blokkaaminen eli estää juoksupelissä juoksuväylien tekeminen, sekä heittopeleissä pelinrakentajan taklaaminen tai heiton estäminen. Linjan takana ovat tukimiehet (engl. Linebacker, lyh. LB), joiden ensisijainen tehtävä on taklata pallonkantaja. Puolustustehtävästä riippuen tukimiehet joutuvat myös varjostamaan heittopeleissä hyökkääjiä tai myös ahdistelemaan pelinrakentajaa ryntäämällä nopeasti hyökkäyksen linjan läpi (engl. blitz, muodostunut saksankielisestä sanasta Blitzkrieg, joka tarkoittaa salamasotaa). Puolustuksen takakentällä pelaavat takamiehet (engl. Defensive back, lyh. DB), joista kulmapuolustajat (engl. Cornerback, lyh. CB) pelaavat laitahyökkääjiä vastaan, usein mies miestä vastaan puolustamalla. Takamiehistä viimeinen lukko on takapuolustaja (engl. Safety), joista tavallisesti yksi pelaa puolustuksen alimpana pelaajana avustaen muuta puolustusta, lähinnä kulmapuolustajia ja tukimiehiä.

Potkupelejä varten joukkueissa on omat erikoismiehensä. Long snapper toimii samalla tavalla kuin sentteri, mutta on erikoistunut pitkien aloitussyöttöjen antamiseen. Lentopotkun potkaisijan (engl. Punter, lyh. P) pääasiallinen tehtävä on saattaa pitkillä potkuilla vastustajan joukkue hankalaan kenttäasemaan mahdollisimman kauas maalialueelta. Aloituspotkuja ja kenttämaaleja varten on potkaisija (engl. Placekicker, lyh. PK tai K) ja aloitus- sekä lentopotkuja palauttaa tavallisesti Kick returner – potkujen palauttajat ovat joukkueensa nopeimpia jäseniä, normaalilta pelipaikaltaan laita- tai keskushyökkääjiä tai puolustuksen takakentän pelaajia.