Lajiesittely

Amerikkalainen jalkapallo on taktinen ja vauhdikas joukkuepeli, jossa jokaisella pelaajalla on oma tehtävänsä. Pelivälineenä on soikionmuotoinen nahkainen ‘pallo’.

Tällä sivulla laji esitellään lyhyesti. Kattavampi lajiesittely löytyy Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon liiton sivuilta.

Pähkinänkuoressa kentällä on kaksi joukkuetta, joista toinen on hyökkäysvuorossa ja toinen puolustusvuorossa. Hyökkäysvuorossa olevalla joukkueella on neljä yritystä edetä vähintään 10 jaardia. Mikäli 10 jaardia ei tule täyteen, luovuttaa hyökkäävä joukkue pallon puolustavalle joukkueelle joko lentopotkulla, tai mikäli joukkue haluaa käyttää viimeisenkin yrityksensä etenemiseen, luovuttamalla hyökkäysvuoron suoraan pallon senhetkisessä sijainnissa.

Peliväline on tarkoitus ensisijaisesti kuljettaa maaliin joko juosten, tai heittämällä, jolloin maali eli touchdown on kuuden (6) pisteen arvoinen. Touchdownin jälkeen maalin tehneellä joukkueella on mahdollisuus lisäpisteisiin. Potkaisemalla pallon haarukoiden väliin, saa yhden (1) lisäpisteen. Mikäli pallo yritetään saada maalialueelle kuljettamalla tai heittäen, on suoritus onnistuessaan kahden (2) pisteen arvoinen. Hyökkäävä joukkue voi myös yrittää potkaista pallon maaliin maalihaarukoiden välistä, mikäli pallo on sopivan lähellä maalia, eikä eteneminen tahdo enää sujua. Potkumaali on kolmen pisteen arvoinen, eikä sen jälkeen enää yritetä lisäpistettä. Lisäpisteyrityksen tai onnistuneen potkumaalin jälkeen maalin tehnyt joukkue luopuu pallosta potkaisemalla se vastustajan alueelle.