Kovia ul­ko­maa­lais­vah­vis­tuk­sia hank­ki­neel­le Nord­me­nil­le voi povata pu­do­tus­pe­li­paik­kaa – täh­ti­pe­laa­ja­na on NFL-lei­ril­tä ko­ke­mus­ta hakenut tak­laa­ja

Share this:

Alkuperäinen artikkeli: Ville Hyötylä – Lapin Kansa

Rovaniemi Nordmen on vahvistunut. Uudella kaudella seura haluaa tehdä kotiotteluistaan tapahtumia.

Nordmenin uudet ulkomaalaisvahvistukset Andrew Williamson (vas.), Jens Jensen ja Ondrej Chmela pelaavat ensimmäistä kauttaan Suomessa.
Kuva: Iiro Kerkelä

Rovaniemi Nordmen valmistautuu amerikkalaisen jalkapallon miesten 1-divisioonaan uudessa komennossa. Viime kaudella kuuden joukkueen sarjassa viidenneksi sijoittunut ja pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt Nordmen on vuotta kokeneempi, kun kausi lauantaina käynnistyy.

Sijoituksen pitäisi parantua ja pudotuspelipaikan järjestyä. Lohjalaisen UNC:n noustua pääsarja Vaahteraliigaan jäi 1-divisioonaan viisi joukkuetta, joista neljä menee pudotuspeleihin.

Viime kaudella jumboksi jäänyt helsinkiläinen East City Giants on ennakkokaavailuissa sarjan heikoin. Nordmenin viime kauden ainoa voitto tuli juuri helsinkiläisiä vastaan. Tuolloin sarja jäi neljän ottelun mittaiseksi, mutta tänä kesänä Nordmen pääsee pelaamaan täyspitkän divarikauden.

– Viime kesä oli ihan hirveä koronan takia, huokaa Nordmenin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Robbie Patterson harjoituskentän laidalla.

– Ensin monelta loppuivat työt, ja kun siviilityöt jatkuivat, harjoittelimme vähemmän. Tänä vuonna on paljon paremmat mahdollisuudet kilpailla, hän sanoo.

Monikansallinen rovaniemeläisjoukkue

Muutoksen tuulet ovat pyyhkäisseet Nordmenin kokoonpanossa. Pitkäaikainen pelinrakentaja ja päävalmentaja Rafael Pineda vaihtui samoissa rooleissa toimivaan yhdysvaltalaiseen Stan Bedwelliin.

Uusi luotsi toi joukkueeseen uusia ulkomaalaispelaajia ja joukkue onkin entistä kokeneempi. Hankintoja ovat tanskalainen Jens Jensen, tshekki Ondrej Chmela, ranskalainen Geoffrey Pinsson, britti Jonathan Ashton sekä yhdysvaltalainen Andrew Williamson.

Ondrej Chmela voitti Tshekin mestaruuden kaudella 2019.
Kuva: Iiro Kerkelä

Ashton on päävalmentaja Bedwellille tuttu pelaaja usean kauden ajalta. He ovat pelanneet yhdessä useissa joukkueissa, muun muassa Suomessa ja viimeksi Romanian liigassa.

– John ja Stan olivat keskustelleet jo viisi vuotta sitten, että olisi siistiä mennä Lappiin valmentamaan ja laittamaan jenkkifutiskulttuuria kuntoon. Nyt he ovat täällä, Robbie Patterson kertoo.

36-vuotias Bedwell on vielä Yhdysvalloissa, sillä hän pelaa vielä Yhdysvalloissa Spring Leaguessa, joka on kuin NFL:n farmisarja. Uusi koutsi saapuu Nordmeniin juhannusviikolla.

Palapelin palat kasattavana

Meritoitunein tulokas on 28-vuotias Williamson. Teksasilainen harjoitteli yliopistouransa jälkeen puolitoista vuotta NFL-seura Indianapolis Coltsin mukana 2015–2016. Paikka NFL:n miljoonamiehistöön oli lähtökohtaisestikin kaukana, ja viimeisen sauman pilasi kesällä 2016 harjoituksissa tullut polvivamma.

Suomen sarjoihin Williamsonin pitäisi olla laatuvahvistus. Kovaa taklaava takapuolustaja sai yliopistojoukkueessaan lempinimen The Hammer, moukari.

– Oli ihme, että saimme Andrew’n tasoisen pelaajan tänne. Nyt meillä on oikeat palapelin palat toteuttaa Stanin pelisuunnitelmaa, Patterson kehuu.

Andrew Williamson on 1-divisioonan seuratuimpia pelaajia. Hänellä on kokemusta NFL:n harjoitusleiriltä.
Kuva: Iiro Kerkelä

Patterson kertoo, että Nordmen haluaa kehittää ottelutapahtumiaan. Viime kaudella suunnitelmana oli pelata Keskuskentällä, mutta joukkue jatkaa edelleen Susivoudissa. Muun muassa kenttävuokra on siellä halvempi.

– Haluamme korostaa elämyksiä ja tehdä otteluista tapahtumia. Pohjois-Amerikassa jenkkifutis on muutakin kuin vain ottelussa istumista. Siihen myös me pyrimme, Patterson sanoo.

Nordmen avaa kautensa lauantaina Porissa. Ensimmäinen kotiottelu pelataan 17. heinäkuuta.


Vahvistuksia tutkitaan tarkasti

Euroopassa on paljon joukkuetta etsiviä pelaajia.

Nordmenissa pelaa runsaasti ulkomaalaisvahvistuksia. Pelaajarekrytointia tekevä Alfonso Ikäheimo kertoo, että tarjontaa on Euroopassa runsaasti. Vahvistusten etsimistä varten on olemassa Europlayers-niminen sivusto, joka on kuin joukkuetta etsivien jenkkifutaajien Linkedin-palvelu.

– Siellä on tuhansia vapaita pelaajia etsimässä seuraa. Suurin apu on ollut kuitenkin uusi päävalmentaja Stan Bedwell, joka on pelannut Euroopassa yli kymmenen vuotta. Hänellä on suhteita pelaajiin ympäri maailmaa, Ikäheimo sanoo.

Kun rekrytoijat Ikäheimo ja Teemu Nätynki löytävät kiinnostavan pelaajan, alkaa selvitystyö.

– Tutkimme pelaajan tilastoja ja videoita, ja koetamme saada hänen entisiltä valmentajiltaan suosituksia. Jos kaikki näyttää hyvältä, otamme pelaajaan yhteyttä. Sitten etsimme kultaisen keskitien, jossa kaikki saavat sitä, mitä haluavat, Ikäheimo sanoo.

– Tärkeintä on kuitenkin, että pelaaja sopii meille ihmisenä. Tämä on joukkuepeliä, hän toteaa.

Lähde: Lapin Kansa

Share this:

Comments are closed.