Jenk­ki­fu­taa­jil­la lähes 5 000 ki­lo­met­riä vie­ras­reis­sua – Ro­va­nie­mi Nordmen met­säs­tää Spa­get­ti­mal­jaa, tässä vinkit jenk­ki­fu­tis­kat­so­moon

Share this:

Alkuperäinen artikkeli: Ville Hyötylä – Lapin Kansa

Jenk­ki­fu­taa­jil­la lähes 5 000 ki­lo­met­riä vie­ras­reis­sua – Ro­va­nie­mi Nordmen met­säs­tää Spa­get­ti­mal­jaa, tässä vinkit jenk­ki­fu­tis­kat­so­moon

Rovaniemi Nordmen on uuden edessä 1-divisioonassa. Etualalla laitahyökkääjä Elias Id.
Kuva: Pekka Aho

Jenkkifutisseura Rovaniemi Nordmen nousi viime kauden päätteeksi sarjaporrasta ylöspäin, kun voitosta voittoon sujunut kausi huipentui 1-divisioonapaikkaan. Vuonna 2013 perustettu miesten joukkue on nyt uransa huipulla.

Vaikka koronatilanne pilasi alkukauden ja lyhensi sarjapelien määrän puoleen entisestä, pelataan 1-divisioona kuitenkin kuuden joukkueen voimin.

– Joka joukkue on jollain tasolla ongelmissa koronan takia. Kaikki ovat menettäneet pelaajia ja otteluita on vähän. Asiat alkavat nyt palautua normaaleiksi, mutta tämä on jo vaikuttanut seuroihin, Nordmenin pelinrakentaja ja päävalmentaja Rafael Pineda toteaa.

Nordmen ehti jo suunnitella kotipelejään Rovaniemen Keskuskentälle, mutta palasi takaisin halvemmalle Susivoudille, kun kotiotteluiden määrä putosi kahteen. Koronatilanteen vuoksi joukkueeseen värvätty pelinrakentaja Jabari Harris siirtyi pois seurasta ennen kauden alkua. Siksipä Pinedan roolikin kasvoi viime kausilta tutuksi ykköspelinrakentajaksi, päävalmentajaksi ja puolustuslinjan ahertajaksi.

– Pidän lajista niin paljon, ettei haittaa pelata, hän toteaa.

Rafael Pineda (oik.) on Nordmenin päävalmentaja sekä pelinrakentaja.
Kuva: Pekka Aho

Epäreilut jaot

Nordmen on kulkenut useat kaudet voitosta voittoon ilman tappioita. Pinedan mukaan samaa rataa olisi hienoa jatkaa edelleen, mutta 1-divisioonassa vastustajat ovat selkeästi aiempaa kovempia. Nousijajoukkueen kaudesta ei tule helppoa.

– Pudotuspelipaikkoja on vain neljä, joten jokaisella pelillä on väliä. En aliarvioi mitään joukkuetta, sillä kaikki ovat hyviä ja meidän täytyy löytää ratkaisut pärjätä heille, Pineda sanoo.

Bussissa istuminen tulee rovaniemeläisille tällä kaudella tutuksi. Vaikka vierasreissuja on edessä vain kolme, ovat ne kaikki mahdollisimman kaukana: Nummelassa, Kotkassa ja Helsingissä. Kotiottelut puolestaan ovat Porin ja Tampereen joukkueita vastaan.

Rovaniemi Nordmen pelaa runkosarjassa kotonaan vain kahdesti.
Kuva: Pekka Aho

Pineda on pettynyt Nordmenin otteluohjelmaan. Kolmelta vierasreissulta kilometrejä tulee reilut 4 800. Vertailun vuoksi helsinkiläinen ECG matkustaa otteluihinsa noin 600 kilometriä.

– En tiedä miten liitto on päättänyt, kuka matkustaa minnekin. Pori tai Tampere olisi lyhentänyt matkojamme edes vähän. On hieman epäreilua, että pelaamme yhtenä viikonloppuna Kotkassa ja heti seuraavana Helsingissä. Pelaajillamme on kuitenkin perhettä, töitä tai koulua. Muut joukkueet eivät tunnu tajuavan, että normaalina kautena heidän on tultava tänne vain kerran, kun me menemme etelään puolet kaudesta. Ja sitten he valittavat, Pineda tuhahtaa.

Menomatkoilla Nordmen yöpyy ennen ottelupäivää, mutta pelin jälkeen linja-auto paahtaa suorinta tietä Lappiin.

“Vuori on nyt isompi”

Rovaniemeläisten vahvuudeksi Pineda nostaa viime kausina menestystä tuoneen hyökkäysosaamisen. Sähäkkä laitahyökkääjä Hannes Harju on läpimurron kynnyksellä. Puolustuksesta esiin nousee Eric Irvin, jonka apu puolustuspelille on ollut Pinedan mukaan ilmiömäistä.

Tuulennopealle Hannes Harjulle povataan läpimurtoa.
Kuva: Pekka Aho

Nordmen pyrkii pelaamaan niin heitto- kuin juoksupeliä. Pineda teroittaa, että taktiikka riippuu paljolti vastustajasta.

– Valmentajana minun täytyy olla kartalla vastustajan puolustuksesta ja tehdä päätös, kuinka pelaamme.

1-divisioonan suosikkeja ovat Vaahteraliigasta pudonnut Tampere Saints sekä divarin viime kaudella voittanut Kotka Eagles. Nordmen lähtee Pinedan mukaan tavoittelemaan voittoja ottelu kerrallaan.

– Haluamme menestyä, mutta kiivettävä vuori on nyt isompi, hän sanoo.

Opas soikiopallon saloihin

Amerikkalainen jalkapallo ei ole helpoin mahdollinen peli kokeneemmallekaan penkkiurheilijalle, saati aloittelevalle lajin seuraajalle. Lapin Kansa kokosi lajin tärkeimmät tiedot, joilla pääsee jo auttavasti mukaan jenkkifutiksen maailmaan. Nordmenin kotiotteluissa yleisöä auttaa tälläkin kaudella seuran monitoimihenkilö Robbie Patterson, joka selostaa otteluissa pelin tapahtumia yleisöä valistaen.

Idea: Molemmilla joukkueilla on kentällä 11 pelaajaa – pallollinen joukkue on hyökkäävä, palloton puolustava. Hyökkäyksen tehtävänä on saada pallo vastustajan maalialueelle tai potkaista pallo maalikehikon läpi. Hyökkäävällä joukkueella on käytössään neljä yritystä edetä kymmenen jaardin (noin 9,14 metriä) matka. Mikäli eteneminen onnistuu, hyökkäys saa uudet neljä yritystä jälleen kymmenen jaardin etenemiseen. Pelikentän pituus on 100 jaardia, maalialueet ovat 10 jaardin pituisia.

Hyökkäys voidaan suorittaa joko heitto- tai juoksupelillä. Heittopelissä pelinrakentaja pyrkii syöttämään pallon ilmassa joukkueensa hyökkääjille. Juoksupelissä pelinrakentaja antaa pallon hyökkääjälle, joka yrittää juosta kohti vastustajan maalialuetta. Puolustuksen tehtävä on taklaamalla tai syötön katkaisemalla estää hyökkääjiä etenemästä ja tekemästä pisteitä. Samalla puolustajat yrittävät saada pallon itselleen, jolloin hyökkäysvuoro vaihtuu.

Susivoudilla jaardimerkinnät kamppailevat tilasta jalkapallokentän kanssa.
Kuva: Jouni Porsanger

Mikäli kolme ensimmäistä yritystä eivät onnistu, käyttää hyökkäävä joukkue usein neljännen yrityksensä lentopotkuun. Tällöin joukkue pyrkii potkaisemaan pallon mahdollisimman kauas omalta maalialueeltaan, josta puolustanut lähtee kuljettamaan palloa takaisin hyökkäävän joukkueen päätyyn. Neljännen epäonnistuneen etenemisyrityksen jälkeen osat vaihtuvat – hyökännyt joukkue vaihtaa kentälle puolustajansa, puolustanut hyökkääjänsä. Roolit vaihtuvat useita kertoja ottelun aikana.

Pisteytys: Maalialueelle pääsy eli touchdown tuottaa kuusi pistettä ja lisäpisteyrityksen, jonka voi suorittaa potkaisemalla (1 piste) tai pelaamalla hyökkäyksen eli kuljetus- tai heittopelin (2 pistettä) kolme jaardin päästä vastustajan maalialueelta. Pelkkä kenttäpotkumaali kehikon läpi on kolmen pisteen arvoinen.

Peliaika: Ottelussa on neljä neljännestä, joista kunkin pituus on 12 minuuttia. Kahden pelatun neljänneksen jälkeen on puoliaika. Pelikello pysähtyy, kun heitto epäonnistuu tai pallo ylittää sivurajan. Kello käynnistyy jälleen tuomarin vihellyksestä.

Tärkeimmät pelaajat: Hyökkäyksen näkyvin pelaaja on pelinrakentaja, joka saa pallon haltuunsa aloitussyötöstä. Pelinrakentajan rooli on iso, sillä hyökkäys lähtee liikkeelle hänen näpeistään.

Puolustuksen mörssärimäiset linjamiehet yrittävät päästä taklaamaan pelinrakentajan ennen kuin tämä luopuu pallosta. Vastaavasti hyökkäävän joukkueen linjamiehet pyrkivät estämään puolustajien pääsyn pelinrakentajan kimppuun.

Pelinrakentaja pyrkii saamaan pallon laitahyökkääjille, jotka ovat usein vikkeläkinttuisia etenijöitä. Takapuolustajat yrittävät puolestaan estää syöttöjen perille pääsyn.

Lähde: Lapin Kansa & Suomen amerikkalaisen jalkapallon liitto

Share this:

Comments are closed.